1.4 Op weg naar een Transitievisie Warmte

Iedere gemeente moet eind 2021 een Transitievisie Warmte hebben vastgesteld. Welke stappen kun je doorlopen om tot de Transitievisie Warmte te komen? Hoe kan je invulling geven aan je regierol? Met deze vraagstukken gingen we in deze sessie aan de slag. De zaal zat met circa 80 personen behoorlijk vol. Men was geïnteresseerd, met name tijdens het praktijkverhaal over Haarlem. 

Benieuwd naar de presentatie? Je vindt ze op deze pagina per deel- en parallelsessie.

Bekijk de presentatie

 

 

Tijdspad belangrijk

Boris Gooskens vertelde over de producten die vanuit het Kennis- en leerprogramma Aardgasvrije Wijken samen met gemeenten zijn ontwikkeld om gemeenten te helpen bij het opstellen van een transitievisie warmte. Vanuit het Klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten zo’n transitievisie opstellen voor het eind van 2021. In deze visie wordt het tijdspad aangegeven voor het isoleren en aardgasvrij maken van de wijken van de gemeente. Dit is belangrijk voor onder andere bewoners en netbeheerders, zodat zij weten waar ze aan toe zijn.  

Stappenplan en regierol

Als eerste product is een stappenplan ontwikkeld, dat een beeld geeft van de verschillende aandachtspunten en keuzes die in het proces gemaakt worden. Belangrijk punt is dat gemeenten nadenken over hoe zij de regierol die zij hebben gekregen invullen. Hiervoor is een afwegingskader met argumentenkaart uitgewerkt. De keuzes hebben invloed op hoe de organisatie ingericht kan worden. Ook hiervoor zijn handvaten opgesteld. 

Boodschap is dat het belangrijk is om binnen de gemeenten te bespreken ‘Hoe we in de wedstrijd zitten’. Er moeten keuzes worden gemaakt. Er zijn verschillende bestuurlijke verwachtingen. Bespreek dit tijdig in het college en met de raad en kom tot een gezamenlijke strategie.  

 

 

Praktijkvoorbeeld  

Hoe heeft Haarlem het aangepakt? Eline de Jong, coördinator team duurzaamheid, vertelt over het proces dat Haarlem doorlopen heeft. Haarlem is gestart met een verkenning naar de warmteopties voor de verschillende wijken uitgevoerd door CE Delft. Lastig punt blijkt het weergeven van de betaalbaarheid. Dit wordt later nog uitgewerkt. 

Haarlem is ambitieus en zet zowel in op duurzaamheid als participatie. In verschillende onderdelen van het proces worden bewoners en andere partijen betrokken. Keuze is wel het klein te houden om zo een zorgvuldig proces te kunnen doorlopen. 

Nu ligt de focus op drie verschillende wijken met drie verschillende warmteoplossingen. Hiervan wordt geleerd voor toekomstige opschaling. Er wordt aangesloten bij de behoefte van de wijk, ontzorgen op maat en er wordt gezocht naar een balans tussen aanwijzen en bottom-up-initiatieven. 

 

 

Vervolgbijeenkomst 

Tot slot doet Boris een oproep om te komen naar de grote, landelijke bijeenkomst voor alle gemeenten over de Transitievisie Warmte op dinsdag 24 maart aanstaande, georganiseerd door het Kennis- en Leerprogramma (KLP).

 
Cookie-instellingen