City Deal 'Energieke wijken, duurzaam en sociaal'

In deze sessie werd de City Deal 'Energieke wijken, duurzaam en sociaal' ondertekend. Overheden, private partijen, kennisinstellingen en maatschappelijke partners gaan de komende drie jaar aan de slag met het koppelen van sociaaleconomische opgaven aan de energietransitie in de kwetsbare wijken.


Achter de voordeur

In een videoboodschap spreekt Maarten Schurink van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) over het belang van samenwerken aan duurzame kansen voor iedereen. Het gesprek gaat verder met Regien van Adrichem, Kwartiermaker City deal ‘Energieke wijken, duurzaam en sociaal’. “Als we voor de energietransitie achter de voordeur komen, kunnen we andere vraagstukken signaleren. Dit is niet eenvoudig, maar door aan de slag te gaan, kunnen we kansen verzilveren.”

Kwetsbare bewoners

Hans van Ammers van de gemeente Arnhem vertelt dat zij een kans zien om tijdens de energietransitie kwetsbare bewoners te helpen. “We kijken hoe ze de energierekening kunnen verlagen. Er gaat tijdens de gesprekken een energiecoach van de Energiebank mee.” Van Ammers geeft aan dat sommige mensen niet altijd vertrouwen hebben in de gemeente en dat een brief dan bij het oud papier belandt. “Als je eenmaal binnenkomt, dan zien ze: het is zo gek nog niet en staan ze er meer voor open.”

Jongeren inzetten

Ook Rotterdam werkt met deze aanpak; leden van het gemeentelijk projectenteam Frontlijn gaan mee tijdens gesprekken met bewoners. Bert Vos van de gemeente Rotterdam: “Normaal heb je nooit de mogelijkheid een gesprek met mensen te voeren over hun totale huishoudboekje.” In Arnhem en Rotterdam merken Van Ammers en Vos dat jongeren vroegtijdig stoppen met school en vaak opleidingen kiezen die niet gericht zijn op de techniek. Van Ammers: “Er is zoveel werk, we zouden deze jongeren graag inzetten als energiecoach of zonnepanelenleggers.”

Eén keer aanbellen

Mike van der Geld van de gemeente ’s-Hertogenbosch vertelt over het belang van een integrale aanpak. “Mensen in kwetsbare wijken hebben genoeg problemen, kom niet met nog een probleem. Zorg dat je het achter de schermen goed regelt zodat je maar één keer aan hoeft te bellen.” Ger Peeters van Wonen Limburg benadrukt daarbij dat je in een vroeg stadium de bewoners erbij moet betrekken. Hij ziet het nut van keukentafelgesprekken waarbij snel oplossingen ontstaan voor kleine problemen.

Sluit aan!

Frank Reniers van BZK geeft aan dat de verschillende ministeries ieder hun puzzelstukje op tafel leggen en samen kijken hoe zij elkaar kunnen helpen. Er zijn crossovers te vinden in huizen verduurzamen, veiligheid en werkgelegenheid. “We moeten elkaar opzoeken, begrijpen en samenwerken. Elke opgave is complex, maar soms wordt het juist makkelijker door het complex te maken.” Partijen die dat willen, kunnen zich aansluiten bij de City Deal.

Cookie-instellingen