PAW Buurthuis

In zijn sfeervolle PAW Buurthuis ontving Harry Louwenaar een keur aan gasten die hadden meegewerkt aan een van de gesprekken of sessies. Hij stelde de vragen die nog niet aan bod waren gekomen. De deelnemers konden meepraten - via de chat of een videoverbinding.


Het verhaal van de winst

De ‘red-room van The Voice of Holland’, het ‘Top-2000-café’ - gastheer Harry Louwenaar vergelijkt het PAW Buurthuis met een paar zeer bekende ontmoetingsplekken. Hij zet een uitnodigende sfeer neer, zelfs zonder publiek. “Er komt helaas geen bier uit de tap, volgend jaar kunnen we elkaar hopelijk weer echt ontmoeten”, zegt hij tegen de kijkers. Zijn eerste gast is Floris Alkemade, de keynote-spreker uit de talkshow. “Wat is jouw communicatietip?”, wil Louwenaar van hem weten. “Ik vertel het verhaal van de winst. Ik zie de energietransitie als een nieuwe wederopbouwfase, een keten van verbetering.”

Iets extra’s nodig

Aan Onno Dwars van Ballast Nedam vraagt Louwenaar waarom een commercieel bedrijf zich sterk maakt voor aardgasvrije wijken, ook als daar niet onmiddellijk geld mee verdiend kan worden. “Ik wil het verschil maken”, zegt Dwars, “dat is mijn passie.” Om eraan toe te voegen: “Van geld kan je niet leven; van liefde en aandacht wel.” Maarten van Poelgeest vertelt in het Buurtcafé over zijn werk als voorzitter van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde omgeving. “Ik werk met veel partijen en ik vind het leuk om al die perspectieven en belangen aan elkaar te knopen.” Hij heeft ook een waarschuwing in petto: “Er gebeurt al heel veel, maar willen we de doelen uit het Klimaatakkoord halen, dan is iets extra’s nodig.”

Scala aan oplossingen

Marleen Stikker, voorzitter van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving, bruist van enthousiasme over het Programma Aardgasvrije Wijken. “We hebben nog nooit zo’n mooi programma gehad; iedereen kan hierover meedenken aan de keukentafel. En dat moet ook, want dit is niet van bovenaf te regelen.” Stikker breekt een lans voor “herhaalbare, open technologie”. Overheden moeten kiezen voor een scala aan oplossingen, en niet in zee te gaan met 1 aanbieder van een alternatieve energiebron. “Schilder jezelf niet in een hoek!”

Excursies in het land

Regelmatig nodigt Louwenaar de kijkers uit om ‘in de bus te stappen’ voor een tour langs proeftuinen in het hele land. De video’s laten voorbeelden zien van huizen en wijken die al van het gas af zijn.

“Geweldig congres. Dat dit allemaal digitaal kan. Klasse!”
Deelnemer via de chat

Cookie-instellingen