3.5 Kijkje in de keuken: backstage in de aardgasvrije keuken van het NBC

In een klein houten amfitheater trapt directeur Justin van Hooijdonk af met een korte introductie over de duurzame bedrijfsvoering van het NBC congrescentrum. Het is moeilijk voor te stellen dat deze locatie tot 1992 het Nationaal Badminton Centrum was.



Goedkoop, duurkoop

Samen met Vincent van der Wal, chefkok, vertelt Van Hooijdonk dat er in 2008 nog een dikke gasleiding naar de professionele keuken – die normaal gesproken 30 jaar meegaat – is gelegd. Ten spijt, want die ovens op gas deden niet wat ze beloofden. Ze leken goedkoper, maar vergden veel onderhoud en zorgden bovendien niet voor een evenredige verbranding. Zo eindigde menig pistoletje in de prullenbak, zonde…

Duurzaamheid, gemak, prijs

De keuze voor een aardgasvrije keuken was in 2019 dus ook snel gemaakt. Met de nieuwe elektrische ovens kan de chefkok ‘s nachts de oven zelfs bedienen vanaf zijn huis, 30 km verderop, met een eenvoudig appje. En met de kracht van inductiekoken kan hij in 20 minuten 80 kilo stamppot maken: wie doet hem dat na? Ook de temperatuur in de keuken is nu een stuk beter uit te houden. Een aardgasvrije keuken scheelt dus tijd, zorgt voor betere producten én bespaart geld vanwege het nachttarief voor stroom. Vanaf 2020 werken de ovens met eigen opgewekte stroom van de zonnepanelen die aangelegd worden op het dak.

 


Proef op de som

Dan is het tijd om de proef op de som te nemen. Smaakt vlees van een kolen- of een gasbarbecue lekkerder dan van een elektrische? Grillmaster Vincent gaat met drie proefplankjes rond. We proeven geen noemenswaardig verschil. En dan waar het allemaal om te doen was: het bakken van een aardgasvrije cake. Met schorten en handschoenen gaan de deelnemers aan de slag met het verkruimelen van de koekjes, het kloppen van ei, suiker en cacao, het mengen en het aanduwen in de cakevorm tot de meest duurzame cake denkbaar: de arretjescake, de enige cake die helemaal niet in de oven hoeft.

 

 

Cookie-instellingen