3.4 Ja, ook de utiliteit gaat van het aardgas af!

Bij aardgasvrije wijken gaat het gesprek vooralsnog vooral over woningen. Maar alle andere gebouwen gaan toch ook van het aardgas af? Zoals kantoren, scholen, zorgvastgoed en buurthuizen? Ja, dat klopt! Deze deelsessie ging over de kansen die het aardgasvrij maken van utiliteitsgebouwen biedt voor de wijkaanpak. Onder leiding van moderator Donald van den Akker van Platform31 lieten drie panelleden hun licht schijnen over vragen als: ‘Kan de utiliteitsbouw aanjager zijn van de energietransitie in wijken? En wat komt daar allemaal bij kijken?’.

Benieuwd naar de presentatie? Je vindt ze op deze pagina per deel- en parallelsessie.

Bekijk de presentatie

 

 

Slim koppelen

Greetje Bos, wethouder energietransitie in Breda, vertelt dat het aardgasvrij maken van utiliteitsgebouwen ook de portefeuilles van diverse collega-wethouders raakt, zoals zorg en onderwijs. “De regierol van de gemeente begint met in kaart brengen van wat je hebt. Ik was blij verrast hoeveel data we als gemeente al in huis hebben door het slim koppelen van bestanden. De gemeente wil graag het goede voorbeeld geven met haar eigen bezit."

Ik zie de transitie naar aardgasvrij echt als een sociale uitdaging

"Voor andere gebieden, zoals bedrijventerreinen en winkelstraten, proberen we aan te sluiten bij de energie die er al is, bijvoorbeeld bij ondernemersverenigingen. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat ondernemers vooral met andere dingen bezig zijn, en dat is logisch. Ik zie de transitie naar aardgasvrij echt als een sociale uitdaging, want technisch gaat het opgelost worden”.

Samen inventariseren

Ron van den Boom, afdelingshoofd Strategie en Uitvoeringsbeleid bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), vult aan. “Het RVB heeft routekaarten opgesteld die uitgaan van vervanging op ‘natuurlijke momenten’. Dit zijn momenten in onze vastgoedplanning waarbij bijvoorbeeld een grote renovatie is voorzien. Op dat soort momenten willen we heel graag met andere partners in de wijk samen kijken naar de alternatieven voor het aardgas.

Als grootste vastgoedbezitter in Nederland kunnen wij op heel veel plekken gemeenten helpen om met ons bezit een gebiedsaanpak van de grond te trekken.

Als grootste vastgoedbezitter in Nederland kunnen wij op heel veel plekken gemeenten helpen om met ons bezit een gebiedsaanpak van de grond te trekken. Ik nodig gemeenten waarin Rijkvastgoed staat, uit om contact met ons op te nemen.”

 
 
 

 

Goede voorbeelden nodig

In veel gevallen zijn gebruikers en eigenaren niet dezelfde partij. Volgens Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC), kunnen huurders het heft in eigen hand nemen door de eigenaar van het gebouw aan te sporen om te verduurzamen. En als ze dat niet doen, ook echt te vertrekken. ‘Het kan wel!’ is de slogan van DGBC, want er zijn talloze oplossingen om gebouwen voor 2050 ‘Paris Proof’ te maken. Daarbij heb je goede voorbeelden nodig, zoals het recent gerenoveerde kantoor van verzekeraar a.s.r. in Utrecht. “Het blijft een proces waar je langdurig met elkaar in zult zitten en waarin realiteitszin nodig is. Waar liggen de échte kansen om te verduurzamen?”

Kennisnetwerk

Moderator Donald van den Akker sluit de inspirerende deelsessie af met een oproep om deel te nemen aan het recent door Platform31 gestarte ‘Kennisnetwerk utiliteit in aardgasvrije wijken’. Van deze open uitnodiging wordt door de aanwezigen gretig gebruik gemaakt. Er worden volop visitekaartjes uitgewisseld. Want ja, ook de utiliteit gaat van het aardgas af!

 

 

Cookie-instellingen