2.5 Wijkkompas: Een vliegende start met de wijkaanpak

Klaas Vegter (Stroomversnelling) en Floris van Proosdij openden de sessie met enkele vragen voor de deelnemers. Hieruit bleek dat er in de zaal voornamelijk mensen van gemeenten en adviesbureaus zaten. De helft van de deelnemers gaf aan betrokken te zijn bij een wijkaanpak en de andere helft niet. Dat is volgens Vegter de perfecte verdeling: “Zo kan de ene helft van de zaal leren van de andere helft.”

Benieuwd naar de presentatie? Je vindt ze op deze pagina per deel- en parallelsessie.

Bekijk de presentatie

 

 

Organisatorische opgave

Er volgt een uitleg over het Wijkkompas. Het feit dat 14.000 wijken op zoek moeten naar een alternatief voor aardgas is niet alleen een technische, maar ook een organisatorische opgave. Het Wijkkompas bundelt kennis en ervaring van alle betrokkenen bij de wijkaanpak om het proces efficiënter te laten verlopen. Deze kennis is verwerkt in een methode die de gemeente samen met hun lokale partners kan gebruiken als geheugensteuntje en houvast. In de methode is aandacht voor de aanloopfase, knooppunten die beslissend zijn voor de wijkaanpak en belangen waarmee je rekening moet houden.

Van en met elkaar leren

De deelnemers stellen tijdens de sessie allerlei vragen over de inhoud, maar ook kritische vragen. Ook wordt er veel verteld door de deelnemers over hoe het gaat met de wijkaanpak in hun wijk. Van Proosdij: “Ik merk dat er veel vragen zijn en daarvoor zijn we het Wijkkompas begonnen. De kracht zit in van en met elkaar leren. Doe mee en maak Wijkkompas sterker.”

 

 

 

 

 

Lancering Wijkkompas

In juni van dit jaar is de officiële lancering van het Wijkkompas en de website; een platform voor projectleiders. Wijkkompas is gestart op initiatief van Stroomversnelling en is gegroeid naar een initiatief van vijftien partijen, waaronder adviesbureaus en enkele gemeenten. 

 
Cookie-instellingen