Wetsvoorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) ingediend

30-06-2023
835 keer bekeken

Gemeenten krijgen de bevoegdheid om wijken aan te wijzen, die van aardgas overstappen op duurzame energie. Hiermee kunnen gemeenten regie voeren over de wijkgerichte aanpak. Daarnaast voorkomt het hoge kosten voor de samenleving. Het gasnet hoeft namelijk niet (volledig) in stand te worden gehouden

Gemeenten stellen iedere vijf jaar een warmteprogramma op

Het wetsvoorstel Wgiw verplicht gemeenten om iedere 5 jaar een warmteprogramma op te stellen. Hierin beschrijft een gemeente in welke wijken zij de komende tijd aan de slag gaat met verduurzaming of het aardgasvrij maken. Er wordt per wijk of buurt beschreven hoe lang het duurt. Daarnaast brengt de gemeente in beeld welke duurzame warmtealternatieven er per wijk zijn. Dit geeft bewoners en andere betrokkenen duidelijkheid en een handelingsperspectief. 

NPLW werkt op dit moment  aan het model uitvoeringsplan en handreiking voor het opstellen van het warmteprogramma en het daarvoor geldende overgangsrecht. Volg de website en nieuwsbrief voor meer informatie hierover.

Welke wijken stappen van aardgas over op duurzame energie? 

Gemeenten krijgen met dit wetsvoorstel de bevoegdheid om wijken aan te wijzen die overgaan op een duurzaam alternatief als vervanging van aardgas. De gemeente bepaalt dit in het omgevingsplan. Dit betekent dat de gemeente bepaalt wanneer het transport van aardgas wordt beëindigd in een bepaalde wijk. Er komt altijd een andere energievoorziening met duurzame energie voor in de plaats. Bewoners en gebouweigenaren mogen altijd zelf  bepalen hoe zij de warmte in hun huis op een duurzame manier regelen. 

Zorgvuldig proces met bewoners en gebouweigenaren 

Gemeenten moeten samen met bewoners en gebouweigenaren een zorgvuldig proces doorlopen. Hierin maken zij de afweging over wat per wijk het beste warmte-alternatief is en wanneer de woningen en gebouwen niet langer met aardgas worden verwarmd. Wat die beste oplossing is verschilt per wijk. De noodzakelijke stappen zijn:

  • Het warmteprogramma
  • Uitvoeringsplan
  • Het wijzigen van het omgevingsplan. 

Het wetsvoorstel Wgiw beschermt het proces. Zo moet de gemeente rekening houden met de betaalbaarheid van de aanpak, moet participatie hebben plaatsgevonden en is de rechtsbescherming geborgd. Ook moet er een redelijke termijn zitten tussen het aanwijzen van een wijk en het daadwerkelijk overgaan op de duurzame warmtebron, de richtlijn hiervoor is 8 jaar. Bij het wijzigen van het omgevingsplan moet een meerderheid van de gemeenteraad instemmen.

Aanleiding wetsvoorstel

De verduurzaming van de gebouwde omgeving moet een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelen. In het Klimaatakkoord is afgesproken om in 2030 de eerste 1,5 miljoen woningen te hebben verduurzaamd. Dit gaat via een wijkgerichte aanpak waarbij, onder regie van gemeenten, woningen en gebouwen per wijk stap voor stap of in één keer worden verduurzaamd of zelfs aardgasvrij worden gemaakt. Dit wetsvoorstel is voor gemeenten een van de belangrijkste randvoorwaarden om dit goed uit te kunnen voeren. 

Voor meer informatie ga naar de website van Volkshuisvesting Nederland.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen