Gereedschapskist Arbeidsmarkt en Scholing nu beschikbaar

14-09-2022
2504 keer bekeken

Om alle wijken aardgasvrij te maken zijn veel handen nodig. Hoe en waar vind je die? In de design sprint over arbeidsmarkt en scholing in aardgasvrije wijken ontwikkelden PAW samen met gemeenten speciale tools. Vraag ze nu aan.

Aanpak arbeidsmarkt

De vele handen die nodig zijn om in 2050 alle gebouwen fossielvrij te verwarmen, is een complex probleem. Daarom organiseerde PAW eerder dit jaar een design sprint om het vraagstuk op te pakken en oplossingen te ontwikkelen voor de aanpak van de arbeidstekorten binnen gemeenten. Vandaaruit zijn er drie tools uitgewerkt en getest. De tools zijn nu beschikbaar voor alle gemeenten die met het probleem aan de slag willen.  

Drie tools

De drie tools die zijn ontwikkeld sluiten op elkaar aan en bieden met elkaar een manier om met elkaar in gesprek te gaan over het vraagstuk en tot concrete acties te komen.

  1. Startgesprek
    Het Startgesprek is ontwikkeld om de urgentie van het probleem onder de aandacht te brengen. De tool bestaat uit een set kaarten, waarop aan één kant wordt geschetst hoe het arbeidsmarktvraagstuk zich zal ontwikkelen als gemeenten niet handelen en aan de andere kant de mogelijke acties. Je kunt een kaart geven aan mensen met wie je over het onderwerp in gesprek wilt, binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. 
  2. Transitietekening
    De Transitietekening biedt een handvat om binnen de organisatie het gesprek aan te gaan over waar precies de tekorten liggen. De tekening maakt inzichtelijk wie en wat er nu én later nodig is bij een opgave als het aardgasvrij maken van wijken. Verder laat de tool zien waar nog mensen ontbreken en nieuwe talenten nodig zijn. 
  3. Arbeidsreis
    De Arbeidsreis is een spel dat als doel heeft je te helpen het juiste personeel aan te trekken. In het spel ga je met collega’s aan de slag met vragen waarmee jullie een beeld vormen van de ideale werksituatie, de competenties die daarvoor nodig zijn en de behoeften van potentiële werknemers. 

De laatste twee tools kun je downloaden en zelf (laten) printen. Je vindt ze op deze pagina. De kaarten van het Startgesprek zijn geprint en kun je aanvragen bij Maaike Liem, projectleider KLP: maaike.liem@vng.nl. Zij hoort ook graag wat jullie ervaringen zijn met de tools.

Volgende design sprint

Intussen zijn we aan de slag met de volgende design sprint. Deze gaat over levensloopbestendig wonen in aardgasvrije wijken. De design sprint wordt gehouden van 3 tot en met 6 oktober. Heb je in jouw gemeente te maken met vergrijzing en ouderen die langer zelfstandig thuis blijven wonen? En wil je leren hoe je die vraagstukken samen met de aardgasvrije opgave kunt oppakken? Lees dan verder.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen