Podcast proeftuin Garyp: "We zijn gestart waar de energie zit"

30-09-2021
5545 keer bekeken

In deze aflevering van de podcastserie 'De regierol van de gemeente in de aardgasvrije wijk' praten we met de gemeente Tytsjerksteradiel (Fr), over hun regierol bij het aardgasvrij maken van het dorp Garyp (700 woningen).

Thema

Regie & Organisatie

Inhoud

Regierol

In 2018 deed de gemeente de aanvraag voor de proeftuin Garyp. Inmiddels is er een Energiehuis opgericht (het epicentrum van de proeftuin), ligt er een uitvoeringsplan voor het aardgasvrij maken van alle woningen en is 10 procent al van het aardgas af.

Ytje Hiemstra en Anke Lodder, werkzaam bij de gemeente en betrokken bij de proeftuin hadden bij de aanvraag niet vermoed wat er op hen af zou komen. Zo is de proeftuin "zeer arbeidsintensief". Maar inmiddels zijn ze enthousiast en trots. Vooral op de professionele initiatieven van bewoners, de faciliterende rol van de gemeente en de samenwerking met de lokale energiecoöperatie, de woningcorporatie en het Rijk. "In Garyp zat veel energie bij de bewoners. En wij hadden vertrouwen in de professionaliteit van het initiatief. Daarom zijn we als gemeente daar gestart."

Beluister de podcast

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen