Derde ronde proeftuinen aardgasvrije wijken van start op 2 juli

29-06-2021
5178 keer bekeken

De derde en laatste aanmeldronde proeftuinen aardgasvrije wijken gaat op 2 juli van start. Behalve uitvoeringsgereedheid en betaalbaarheid is de aanpak voor draagvlak en betrokkenheid bij bewoners een belangrijke voorwaarde.

Gemeenten kunnen hun aanvraag indienen voor een proeftuin aardgasvrije wijken. Dit kan tussen 2 juli tot en met 1 november. Alle gemeenten krijgen een brief over de inhoud van deze ronde, de randvoorwaarden, het proces en met de complete uitvraag als bijlage. De uitvraag is aangescherpt op het borgen van bewonersbetrokkenheid en betaalbaarheid. Op dinsdag 6 juli en donderdag 8 juli vinden online informatiebijeenkomsten plaats voor gemeenten die overwegen een aanvraag in te dienen en vragen hebben.

Betrokkenheid bewoners en betaalbaarheid

In de tweede ronde is al stevig ingezet op een goed uitgewerkt plan voor het betrekken van bewoners. Dit onderdeel wordt aangescherpt in de derde ronde nu gemeenten moeten aangeven hoe zij de aanpak van draagvlak en betrokkenheid van bewoners borgen. Deze aanscherping komt  voort uit het onlangs afgeronde onderzoek naar bewonerstevredenheid in zeven proeftuinen. Daaruit blijkt onder meer dat een goed participatieproces essentieel is voor de tevredenheid. Ook betaalbaarheid, duidelijkheid over het aanbod, wel of geen bewonersinitiatief, en duidelijk, regelmatig informeren is van belang. In de selectie van de proeftuinen weegt draagvlak dus zwaar mee, net als betaalbaarheid, de kwaliteit van de businesscase en uitvoeringsgereedheid.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen