Gebiedsaanpakken aardgasvrij: een kijkje in de keuken van Rotterdam

09-06-2021
4458 keer bekeken

In zes wijken is Rotterdam aan de gang met een aardgasvrije aanpak. Er wordt in de prakrijk geleerd hoe je komt tot een business case, samenwerkt, bewoners betrekt en zorgt voor ruimtelijke inpassing. Benieuwd naar hun aanpak, lessen, resultaten en methodieken? Lees hun digitale magazine.

Ervaringen, kansen en lessen

Rotterdam is in 2016 al gestart met de eerste plannen om Rotterdamse wijken van het aardgas te halen. Het digitale magazine ‘Gebiedsaanpakken aardgasvrij. Een kijkje in de keuken’ vertelt de verhalen over de eerste stappen in de wijken Heindijk, Reyerood, Pendrecht, Bospolder-Tussendijken, Prinsenland-Het Lage Lans en Rozenbrug. En gaat onder meer over het belang van samenwerking en de complexiteit. Over de ervaringen van Rotterdammers, de kansen van de energietransitie om de wijk te verbeteren en de lessen die Rotterdam tot nu toe geleerd heeft.

Gebiedsaanpakken in drie hoofdthema’s en 10 stappen

Bij de Rotterdamse gebiedsaanpak Aardgasvrij wordt een proces doorlopen dat bestaat uit drie hoofdthema’s:

  1. Ruimtelijke inpassing: het ontwerp en de ruimtelijke inpassing van het warmtenet
  2. De financiële en technische aanpak op orde: het opstellen van een gebied business case
  3. Kansen om de wijk te verbeteren: aan de slag met meekoppelkansen in het gebied.

Binnen de hoofdthema’s onderscheidt Rotterdam 10 stappen, van analyse van het gebied tot het aanleggen van een warmtenet. In het digitale magazine vind je verder inspirerende verhalen hoe bewoners meegenomen worden in de verandering.

Lees het digitale magazine

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen