PAW aan tafel: technische oplossingen

675 keer bekeken

28 oktober 2021 - Bij alweer de vierde PAW aan tafel op 28 oktober ging host Erik Peekel met de gasten in gesprek over het aansluiten van bestaande woningen op een warmtenet. Wat komt hier bij kijken? Wat is er nodig ‘achter de voordeur’ en welke impact heeft dat voor de bewoners?

Thema

Technische oplossingen

In gesprek met: 

  • Dorris Derksen, belangenbehartiger op het gebied van duurzaamheid bij Aedes, verantwoordelijk voor de lobby rondom warmtenetten en de wijkgerichte aanpak. 
  • Trude Buitenhuis, City manager bij Eneco, business development in de energietransitie binnen stedelijk gebied. 
  • Anne Marie van Osch, projectmanager Duurzame Energie bij gemeente Almere, betrokken bij de transitievisie warmte, geothermie en restwarmte van datacenters. 
  • Peter van Vugt, adviseur bij het Expertise Centrum Warmte, werkt onder andere aan de ‘voorverkenning aansluiten bestaande bouw op een warmtenet’ van het ECW. 

Verschillende aansluitmethoden 

Er zijn verschillende methoden om bestaande huizen op een warmtenet aan te sluiten. Het ECW heeft een aantal van deze methoden op een rij gezet, aangevuld met voor- en nadelen. Peter: “Het komt eigenlijk neer op twee hoofdlijnen. Namelijk een gezamenlijke aansluiting waarbij je een heel blok huizen aansluit, bijvoorbeeld via de dakgoot. Of ga je voor meer individuele oplossingen, bijvoorbeeld naar de meterkast of met een leiding langs de gevel.” Het hangt er echt vanaf hoe het blok eruitziet. Peter: “Zijn het bijvoorbeeld allemaal huurwoningen, of zitten daar ook particulieren tussen?” Meer informatie hierover vind je op de website van het ECW

Bij de kosten is er gekeken naar drie categorieën: blokverwarming (1), gestapelde bouw met individuele ketels (2) en grondgebonden woningen (3). Peter: “Wat opviel waren de enorme bandbreedtes van de prijzen. Er wordt wel gezocht naar standaardoplossingen, maar het is op dit moment bijna allemaal maatwerk.” Hierdoor kun je mensen pas een duidelijke prijsindicatie geven na uitgebreid vooronderzoek.  

Goede samenwerking van partijen 

Volgens Anne Marie zijn deze kosten te drukken door goede samenwerking van de partijen. Anne Marie: “Eigenlijk wil je alles wat gedaan moet worden in de straat in één keer aanpakken. De acties zijn vaak verspreid over verschillende partijen met elk hun eigen planningen. Als je dat beter bij elkaar kunt krijgen, kun je een groot deel van die kosten kunt drukken.” Trude sluit zich hierbij aan: “Het is goed voor je businesscase, maar ook voor het tegengaan van de overlast.”  

De impact achter de voordeur 

In Almere ziet Anne Marie ook welke impact de technologieën achter de voordeur hebben. Vaak zijn veel bewoners enthousiast en willen van het gas af. Maar zodra je in de woning kijkt wat er allemaal moet gebeuren deinzen veel mensen terug. Het is erg ingewikkeld en soms kunnen (oudere) mensen dat fysiek ook niet meer aan. Anne Marie: “Er moet veel meer aandacht komen voor de impact van al onze technische oplossingen. We moeten de bewoners zo veel mogelijk ontzorgen en zo min mogelijk in het huis bezig zijn.” 

Startmotorkader 

Aedes ontwikkelde een startmotorkader om de samenwerking tussen alle betrokken partijen makkelijker te maken. Dorris: “Voor woningcorporaties is dit een nieuw speelveld en er is nog veel onduidelijk over hoe je dit aanpakt met een warmtebedrijf.” Het startmotorkader kan de gesprekken tussen warmtebedrijven en corporaties ondersteunen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de kosten, zodat een huurder hetzelfde betaalt als in de huidige situatie. Daarnaast komt er altijd een gesprek met de gemeente als corporaties een warmtenet willen aansluiten. Zo kan de gemeente kijken welke rol ze hebben en hoe ze willen deelnemen in het proces.   

Trude vertelt dat het belangrijk is om te weten welke partij welke rol heeft. Ook bij het gesprek over verdeling van risico’s moet worden gekeken welke partij de meeste invloed heeft op het risico. Een warmtebedrijf kent bijvoorbeeld de inwoners een stuk minder goed dan de gemeente. De gemeenten kunnen daardoor beter het voortouw nemen om particulieren aan te spreken en te helpen aansluiten. In de twee projecten waar Eneco nu mee bezig is (Bospolder Tussendijken in Rotterdam en Groenoord in Schiedam) is er ook een nauwe samenwerking tussen de woningcorporatie, warmtebedrijven en de gemeente.  

Meer weten? 

Benieuwd wat er nog meer is gezegd? Klik op de video hieronder om deze sessie te bekijken. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen