PAW aan tafel - Participatie en communicatie

1584 keer bekeken

8 april 2021 - In deze sessie praat Erik Peekel met Mirjam Fokkema en Anne-Marie Verheijen. Ook Jaap Drooglever sloot aan. Tijdens deze sessie bespraken ze de volgende vraag: participatie bij het aardgasvrij maken van de wijk, hoe pak je dat binnen je organisatie aan?

Thema

Participatie & Communicatie

Inhoud

Burgerparticipatie

Deze PAW aan tafel vond plaats op 8 april 2021 en had als onderwerp: ‘Participatie bij het aardgasvrij maken van de wijk, hoe pak je dat  binnen je organisatie aan? Aan tafel schoven aan:

  • Mirjam Fokkema, Platform31, Thema coördinator Bestuur en samenspel en co-auteur van o.a. ‘Wijkgericht werken: zo doen we dat’.
  • Anne-Marie Verheijen, Programmamanager Aardgasvrij bij Gemeente Rotterdam. Onder andere voor proeftuin Bospolder-Tussendijken.

Tijdens deze sessie werden deze vragen en dilemma's behandeld: Hoe zorg je dat je alle opgaven voor een wijk goed in beeld krijgt? Hoe verbind je de buitenwereld met binnen? Welke aanpak past binnen de mores van jouw organisatie? Hoe krijg je het interne draagvlak voor je participatie-aanpak op orde? Hoe borg je je participatie-aanpak structureel in de organisatie?


Buiten met binnen verbinden

Mirjam vertelde over leertrajecten rond wijkgericht werken en meerpartijen-samenwerking. Daar is veel geleerd over het intern goed organiseren van je externe participatie. De vraag hoe die samenwerking ook intern vorm kan krijgen, blijkt niet vanzelfsprekend op de agenda te staan. Hoe verhoudt de externe participatie zich bijvoorbeeld tot interne afdelingen en hoe zijn die gepositioneerd? Is er een gebiedsbudget, gebiedscommunicatie, zijn er wijkwethouders, wijkvisies of wijkagenda’s? Je moet dus ook je eigen organisatie nog wat beter leren kennen. Daarbij vertelde Mirjam over de zogenaamde schuifoefening: vijf schuiven die je kunt verplaatsen om te zien waar je organisatie staat op het gebied van wijkgericht werken.

Zo gaat het in Rotterdam

Anne Marie vertelde dat door aan de slag te gaan met de proeftuin Bospolder-Tussendijken duidelijk werd waar in de toekomst ook rekening mee moet worden gehouden door andere afdelingen bij de gemeente Rotterdam. Ondergrondse aanpassingen bij het aanleggen van een warmtenet kunnen bijvoorbeeld op lange termijn gevolgen hebben voor het inrichten van de buitenruimte. Juist in een binnenstedelijk gebied is een prettige en groene leefomgeving van belang. Door hier aan de voorkant de juiste interne afdelingen bij te betrekken, voorkom je later in het proces obstakels die negatief effect kunnen hebben op het traject.

Klik op de afbeelding hieronder om het webinar te bekijken. 

Afbeeldingen

Participatie en communicatie

Cookie-instellingen