Masterclass De wijkgerichte aanpak en verduurzamen van utiliteitsbouw - VNG

31-10-2022 576 keer bekeken

Begin

24-11-2022 om 10:00

Einde

25-11-2022 om 16:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Golden Tulip Ampt van Nijkerk, Berencamperweg 4, Nijkerk 

Bent u onlangs bij een gemeente begonnen aan de energietransitie? En heeft u behoefte aan meer inzicht in de opgave in brede zin, handvatten om daadwerkelijk het verschil te maken en het opbouwen van een eigen netwerk? Meld u dan aan voor een van de tweedaagse masterclasses ‘Kickstart in de energietransitie’.

De VNG organiseert dit najaar 3 keer een masterclass als welkom in de energietransitie. We praten u in 2 dagen bij over de energietransitie en hoe u als ambtenaar de uitdagingen waar gemeenten voor staan, kunt aangaan. U leert wat het Klimaatakkoord voor gemeenten betekent en verdiept u verder in een thema dat past bij uw werkzaamheden. En net zo belangrijk: u bouwt uw eigen netwerk op met mede-ambtenaren en maakt kennis met de VNG. Een kick-start van uw nieuwe baan dus.  

24 - 25 november: De wijkgerichte aanpak en verduurzamen van utiliteitsbouw

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat gemeenten de regie hebben in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, via een wijkaanpak. Maar wat betekent dat eigenlijk, regie voeren? En wat vraagt dat van u als ambtenaar of projectleider? Samen kijken we wat de afspraken uit het Klimaatakkoord betekenen voor u, als ambtenaar die werkt aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Hoe geeft u invulling aan een uitvoeringsplan? Wie heeft u daar allemaal bij nodig? En hoe verhoudt dat zich eigenlijk tot het omgevingsplan? Hoe zorgt u dat iedereen in uw gemeente mee kan en wil doen? Naast de wijkaanpak komt er nog veel meer op gemeenten af. Denk aan energiearmoede, isoleren van gebouwen met slechte energielabels, het meenemen van bedrijven, of uw eigen gemeentelijke vastgoed zoals scholen en sportaccommodaties. 

Tijdens deze tweedaagse masterclass nemen we u van begin tot eind mee in de wijkaanpak. U leert uw interne en externe actoren kennen en weet de wijkaanpak te verbinden met andere opgaven in de gebouwde omgeving. We vragen 1 of 2 ervaringsdeskundigen om aan de hand van een case te vertellen hoe zij dit hebben aangepakt, welke technische oplossingen zij toepassen en hoe zij in gesprek gaan met inwoners en bedrijven. Aan het eind van deze masterclass heeft u beter inzicht in hoe u als gemeente uw regierol kan invullen, welke andere opgaven er allemaal spelen in de wijkaanpak en heeft u een netwerk opgebouwd met collega’s buiten de deur die aan dezelfde opgaven werken.  

Programma

De tweedaagse masterclass is op donderdag en vrijdag. De eerste dag staat in het teken van kennismaking met elkaar en de opgaven uit het Klimaatakkoord. En we zoomen al verder in op een specifiek thema. De vrijdag staat in het teken van de praktijk. Dan gaan we 1 of 2 cases samen uitwerken. We besteden aandacht aan de rollen en competenties van nieuwe medewerkers bij een gemeente. Een hotelovernachting en diner horen bij het programma. 

Aan de masterclass doen maximaal 15 deelnemers mee. U kunt zich aanmelden voor maximaal 1 masterclass. Kies daarom het thema dat het beste aansluit bij uw werkzaamheden. Voor deze (eerste) 3 data geldt: vol is vol. Bij overinschrijving stellen we mogelijk een maximum van 1 deelnemer per gemeente. Hierover zullen we dan contact opnemen. 

Doelgroep

De tweedaagse masterclass is speciaal voor ambtenaren en gemeentelijke projectleiders die starten in de energietransitie. Dit betekent niet dat de masterclass alleen maar bedoeld is voor junioren. Ook als u al werkervaring heeft, maar nog niet binnen de gemeentelijke energie-opgave, dan bent u welkom.

Kosten

De VNG neemt de kosten van de organisatie, locatie en het diner op zich. De kosten voor de overnachting zijn voor uw gemeente. Deze moet u zelf boeken. Vanwege het netwerkende karakter van de masterclass zien we de overnachting ook als voorwaarde van deelname.

Aanmelden

Via onderstaande button kunt u zich aanmelden

Aanmelden

Meer informatie

Heeft u interesse in een bepaald onderwerp, maar kunt u op de betreffende datum niet? Laat het ons weten. Twijfelt u nog en wilt u meer informatie? Mail Wendy van Schie, dan nemen we contact met u op. Ook horen we graag of er behoefte is aan een aparte sessie over mobiliteit.

Cookie-instellingen