De Wij in Aardgasvrij - Middelburg - PAW

11-07-2022 1574 keer bekeken

Begin

03-11-2022 om 12:30

Einde

03-11-2022 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

ZB Bibliotheek van Zeeland Kousteensedijk 7 te Middelburg

Wil jij als bewoner jouw rol pakken in de overgang naar aardgasvrij wonen? Of ben je als gemeenteambtenaar bezig met de warmtetransitie? Dan weet je dat een goede samenwerking tussen gemeente en bewoners cruciaal is. Hoe breng je die samenwerking tot stand? Hoe koppel je de warmtetransitie aan andere maatschappelijke uitdagingen? Welke gedragskennis kan jou helpen in het proces? En hoe ziet het financiële plaatje voor de inwoner eruit?

Dat zijn de vragen waar we op ingaan in deze inspiratiebijeenkomst met vier interactieve workshops. Alles om jou als bewoner of gemeenteambtenaar te inspireren en de buurt of wijk in beweging te brengen naar een aardgasvrije toekomst.

Het programma

We beginnen met een netwerklunch. Een key-note spreker Ferenc van Damme vertelt daarna meer over co-creatie. Vervolgens starten de workshops in twee rondes. Je kunt je dus voor twee workshops inschrijven.

Goed om te weten: per regio maken we de workshops zoveel mogelijk op maat! Met voorbeelden uit de regio en antwoorden op de vragen die je bij de inschrijving kan stellen.

  1. Co-creatie: een verdiepende workshop

In deze workshop diept Ferenc van Damme het verhaal over co-creatie verder uit.  Hoe werken gemeenten en bewonersinitiatieven volwaardig samen? Een workshop met overtuigende cijfers, inspirerende praktijkverhalen en werkbare inzichten.

  1. Sla meer vliegen in één klap: warmtetransitie én andere uitdagingen

Zie je kansen om de wijk ook op andere manieren te verbeteren? Bijvoorbeeld vergroening van de straat, of op sociaal vlak? Dit noem je koppelkansen. Daar kan je zowel als gemeenteambtenaar als bewonersinitiatief aan bijdragen. Elf gemeenten deelden hun verhalen en aan de hand daarvan werd het  schetsboek koppelkansen aardgasvrije wijken opgesteld met de geleerde lessen. Volg deze workshop geleid door Maaike Liem van het Kennis- en Leerprogramma Aardgasvrije Wijken en leer hoe jij zelf aan de slag kunt met koppelkansen in jouw buurt of gemeente.

  1. Aan de slag met gedragskennis

Als gemeente en als bewonersinitiatief vraag je vaak heel wat van de bewoners en je buurtgenoten. Van het invullen van een vragenlijst tot het investeren in isolatie. Alleen met een persoonlijke, betrouwbare aanpak krijg je mensen mee. Daarvoor moet je begrijpen hoe het menselijk gedrag werkt en hoe je het kunt inzetten. In deze workshop van gedragsexperts van bureau Duwtje laten we zien hoe je gedragskennis kunt gebruiken om meer mensen stappen te laten zetten naar een aardgasvrij huis.

  1. Het financiële plaatje: lokaal maatwerk

Martin Klapwijk van het Kennis- en Leerprogramma Aardgasvrije Wijken geeft in deze sessie een kort overzicht van de beschikbare financiële regelingen op nationaal en regionaal niveau om de verduurzaming van de woning te financieren. Daarna bekijken we welk aanvullend aanbod op lokaal niveau goed zou zijn. Bedenk samen een op maat gemaakt financieel arrangement voor de inwoners in jouw buurt!

Na de workshops is er ruimte om te ontmoeten en netwerken, in een ongedwongen setting van een borrel.

Het programma ziet er dan als volgt uit:

12.30-13.30 Inloop met netwerklunch
13.30-14.30 plenaire lezing co-creatie
14.30-15.30 1e workshopronde
15.30-16.30 2e workshopronde
16.30- 17.00 borrel

Je bent van harte welkom!

Aanmelden en vragen

Aanmelden

Heb je vragen over de bijeenkomst? Mail Anna Ankoné via anna.ankone@vng.nl of Frederike Meijer via f.meijer@natuurenmilieufederaties.nl

Cookie-instellingen