Sneak preview dashboard Energietransitie Gebouwde Omgeving

11-12-2019 1708 keer bekeken

Begin

16-01-2020 om 13:00

Einde

16-01-2020 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Utrecht exacte locatie volgt

Iedere gemeente moet voor eind 2021 een door de gemeenteraad goedgekeurde transitievisie warmte hebben, en sommige gemeenten zijn ook al bezig met het maken van wijkuitvoeringsplannen.

Data spelen een belangrijk rol bij het opstellen van deze plannen. Wat is het energieverbruik in een buurt? Waar liggen de netten? En wat zijn de sociale karakteristieken van een wijk?  Data zijn essentieel. Maar waar haal je ze vandaan? En hoe krijg je overzicht over die data?

Om antwoord te geven op dit soort vragen, is er de afgelopen tijd achter de schermen hard gewerkt. Ten eerste hebben we een onderzoek laten doen naar de data die gemeenten nodig hebben voor hun Transitievisie Warmte en hun wijkuitvoeringsplannen. Welke data zijn dat, en zijn die data ook goed beschikbaar voor gemeenten? En als die data niet beschikbaar zijn, hoe kunnen we dat dan oplossen? 

Ten tweede is er hard gewerkt aan een conceptversie van het dashboard Energietransitie Gebouwde Omgeving. Het is een website waar gemeenten informatie gevisualiseerd aangeleverd krijgen. Het dashboard helpt bij beleidskeuzes. Het bevat sociale, economische en technische gegevens over wijken, bijvoorbeeld gegevens over het bouwjaar, het energieverbruik, de samenstelling van huishoudens etc.  

Op dondermiddag 16 januari delen we het conceptrapport van het onderzoek met jullie, en horen we graag of jullie het beeld dat hieruit komt herkennen. Zijn de data die je nodig hebt makkelijk beschikbaar, of loop je tegen hindernissen aan? Daarna krijg je een sneak preview van het dashboard Energietransitie Gebouwde Omgeving. We laten zien wat er nu al kan met het dashboard, en we bespreken hoe we het dashboard komende tijd kunnen aanvullen zodat het gemeenten nog beter ondersteunt bij het maken van hun transitievisie warmte en wijkuitvoeringsplannen.

Wil je meer informatie? Mail dan naar gerdien.vandevreede@vng.nl of paul.suijkerbuijk@vng.nl

Aanmelden

Cookie-instellingen