Community of Practice Aquathermie: Governance en Juridisch Kader

22-10-2019 846 keer bekeken {0} reacties

Begin

14-11-2019 om 09:30

Einde

14-11-2019 om 13:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De Brug, Schuilenburgerweg 2, te Amersfoort

Op 14 november 2019 vindt de derde bijeenkomst van de community of practice aquathermie plaats. Deze keer is het thema Governance en Juridisch Kader.

Governance en juridisch kader rondom aquathermie

Wanneer je als organisatie aan de slag wilt met aquathermie, poppen al snel governance en juridische vragen op: Van wie is die warmte eigenlijk? Welk soort partijen mag deze warmte exploiteren? Welke rol heb ik? En hoe verhoudt het faciliteren van aquathermie zich tot de kerntaken van mijn organisatie? Tijdens deze community of practice, proberen we antwoorden te vinden op bovenstaande en vergelijkbare vragen.

Theorie en parktijk

We kijken naar de wetenschap – de Universiteit Utrecht deed opdracht van STOWA, RWS en Dunea, onderzoek naar het juridisch kader van aquathermie – en naar de praktijk: een project in Apeldoorn en op RWZI Utrecht Overvecht. Daarbij komen praktijkoplossingen in zicht, maar wordt ook scherp waar nog interpretatieruimte zit. 

Aanmelden

Meld je uiterlijk 7 november aan door een e-mail te sturen naar info@aquathermie.nl. Geef hierbij aan of je gebruikmaakt van de lunch.

Programma 

9.30 – 10.00 uur: Inloop

10.00 – 10.15 uur: Opening

Door Carla Kranenborg, Senior Adviseur Governance en Financiering (NAT)

10.15 – 11.00 uur: Presentatie Juridisch Kader Aquathermie

Universiteit Utrecht deed opdracht van STOWA, RWS en Dunea, onderzoek naar het juridisch kader van aquathermie. Anoeska Buijze, universitair docent bestuursrecht, neemt ons mee in de belangrijkste conclusies van dit onderzoek.

11.00 – 11.30 uur: TEA RWZI Apeldoorn – vragen en dilemma’s Jan Wisse (Waterschap Vallei en Veluwe): Als waterschappen stellen we aquathermie graag beschikbaar als bijdrage aan de energietransitie. Dat lijkt op het eerste gezicht eenvoudig; immers je hoeft als bronhouder ‘alleen’ maar water/warmte beschikbaar te stellen en hierbij hooguit een faciliterende rol te nemen. Echter, de praktijk leert dat je tegen tal van technisch-juridische maar ook maatschappelijke vragenstukken aanloopt. A.d.h.v. de casus Apeldoorn wordt geïllustreerd welke vragen en dillema’s er spelen.

11.30 – 12.15 uur: Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden zet met TEA Utrecht maatschappelijke beentje voor als bronhouder en facilitator Martijn Jongens (programmamanager duurzaamheid) en Sahidah Somer (jurist) bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nemen je mee in hun ervaringen en aanpak op het gebied van governance en juridische aspecten bij het TEA project op RWZI Overvecht.

12.15 – 12.30 uur: Afsluiting

12.30 – 13.30 uur: Netwerklunch

Praktisch

Er is ruim gratis parkeergelegenheid bij en nabij de Brug.
Vanaf het Centraal Station Amersfoort is het ca. 15 minuten met OV of de OV-fiets.
Routebeschrijving

Cookie-instellingen