Topsector Energie: De energietransitie als vliegwiel voor de transformatie van bestaande wijken

17-12-2019
32099 keer bekeken

Om recente ontwikkelingen en kennis uit innovatieprojecten overzichtelijk te maken, publiceert TKI Urban Energy kennisdossiers. In deze editie is er aandacht voor de wijkgerichte aanpak: hoe kun je de energietransitie benutten om ook andere opgaven in wijken aan te pakken?

Koppelkansen

Het artikel De energietransitie als vliegwiel voor de transformatie van bestaande wijken (opent in een nieuw tabblad) gaat over het benutten van zogenaamde ‘koppelkansen’ in wijken. Dit betekent dat we de warmtetransitie combineren met andere opgaven die de komende jaren urgent zijn, zoals leefbaarheid, mobiliteit en gezondheid.

Win-winsituatie

Het verzilveren van koppelkansen kan leiden tot een win-winsituatie: wonen op een plek met veel groen, een actief straatleven, ruimte voor fietsers en voetgangers, schone lucht, veel water en talrijke voorzieningen – en ook nog eens zonder aardgas.
Welke koppelkansen liggen voor het grijpen? En hoe kunnen gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen daarin een rol spelen? En wat levert dat hun eigenlijk op?

Auteurs

Bouwe Meijer schreef dit artikel in samenwerking met Gosse Dousma (Van Wijnen), Wanda van Enst (Squarewise), Maarten Hajer (Universiteit Utrecht), Martijn van den Hurk (Universiteit Utrecht), Martin Klooster (Gemeente Groningen), Casper Tigchelaar (TNO) en Matthijs Uyterlinde (Platform31).

Ga naar het Kennisdossier


Heb je de essays van het Programma Aardgasvrije Wijken al gelezen?

Elke maand publiceert deze website een essay van een Nederlandse wetenschapper die vanuit zijn of haar expertise te reflecteert op de aardgasvrije opgave. Wil je geen essay missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen