Volop energie bij het Energiediner in Presikhaaf

07-11-2019
29790 keer bekeken

"Dit is een mooie manier om iedereen te betrekken bij energietransitie, zo komt het dichtbij de mensen. Als ik in een folder of krant lees over energiebesparing raakt het mij minder, ik moet al zoveel"

Jonge ambassadeurs

Op 10 oktober 2019 zijn jonge ambassadeurs uit de wijken Presikhaaf en Malburgen uit Arnhem het gesprek aangegaan met vertegenwoordigers van de gemeente, de woningcorporatie, de provincie en het ministerie van BZK. Het gesprek ging over het verduurzaming van hun wijken, met als doel om samen te leren, ervaringen uit te wisselen en het kennisniveau te verhogen. 

Project 10 x 10

Hoe richten we de wijk van de toekomst in? En hoe betrekken we alle inwoners met uiteenlopende culturele achtergronden daarbij? De jonge ambassadeurs wilden laten zien op welke wijze dat in Arnhem gebeurt. Het gezelschap bestond uit wethouder Cathelijne Bouwkamp van de gemeente Arnhem, gedeputeerde Peter Kerris van de provincie Gelderland, directeur van woningcorporatie Volkshuisvesting Liesbeth van Asten, programmadirecteur aardgasvrije wijken Jos van Dalen van het ministerie van BZK en vooral veel jonge bewoners uit de wijken Presikhaaf en Malburgen.

Het diner vormde de startbijeenkomst van het unieke project 10 x 10, dat vanaf 10 oktober van start gaat.

Diverse achtergronden

In beide wijken betrekken tien jonge ambassadeurs, met diverse achtergronden, elk tien andere wijkbewoners bij het energievraagstuk. "Het is een idee dat ontstond, nadat we vorig jaar bij een bijeenkomst van de Wijk van de Toekomst waren. We vroegen ons af wat wij kunnen doen om de mensen in de wijken waar wij bezig zijn ook mee te krijgen", zei Bouchra El Haddad, namens de organisatie Empowering Nisa. "Samen kunnen we dit oppakken. We willen laten zien dat het belangrijk is voor iedereen", aldus Nabil El Malki van Presikhaaf University. Hij voegt er aan toe: "De jongeren zijn intrinsiek gemotiveerd om een bijdrage te leveren en zichzelf te ontwikkelen". De provincie Gelderland en gemeente Arnhem zijn dit project samen met Empowering Nisa en Presikhaaf University gestart.

De energietransitie raakt ons allemaal

Tijdens het diner werd van gedachten gewisseld. "De energietransitie raakt ons allemaal, niet alleen de mensen die geld hebben om iets aan hun huis te doen. Juist daarom spreekt deze manier van werken zo aan. Ik hoop dat de 10 x 10 mensen straks op hun beurt ook weer 10 mensen uit hun omgeving bewuster maken, want daar begint het mee", aldus gedeputeerde Peter Kerris. "Bovendien is het een mooie wisselwerking, ik heb vanavond tips gekregen hoe ik mijn telefoon met minder energieverbruik kan opladen", lacht Kerris.

Koppelen van doelstellingen

"Waar ik zo enthousiast over ben, is de manier waarop we verschillende doelstellingen kunnen koppelen", vertelt Liesbeth van Asten, directeur van Volkshuisvesting. "Je komt bij mensen over de vloer en hebt het niet alleen over energie, maar ook over sociale en economische belangen. Een prachtige manier om ze met elkaar te verbinden". "Er zit ook zoveel enthousiasme en kennis bij de jongeren, dit moeten we veel vaker doen", vult wethouder Cathelijne Bouwkamp aan.

Vervolgstap: naar de minister

Jos van Dalen en Jaap Drooglever waren namens het ministerie van BZK aanwezig. "We zijn blij verrast door de enorme energie van de jongeren om aan de slag te gaan en hun wijk te verbeteren waar maar mogelijk. Ze willen graag aan het energievraagstuk werken. We willen dit initiatief breed onder de aandacht brengen. Daarom hebben we tegen de jongeren gezegd dat we ze graag uitnodigen om dit ook met de minister te delen." De ideeën en de resultaten worden meegenomen naar ‘De Agenda voor Valentijn’ op 13 februari 2020 in Arnhem. "We besparen op elektriciteit, maar krijgen er met dit project volop energie voor terug ", aldus een van de organisatoren.

Terugblik Energiediner

Klik op de afbeelding om de video in een nieuw tabblad te bekijken. 

Klik op de afbeelding om de video in een nieuw tabblad te bekijken. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen