Duurzaam vervoer

Het aardgasvrij maken van een wijk levert kansen op om ook duurzame mobiliteit, oftewel: duurzaam vervoer, te stimuleren. Richt je een wijk opnieuw in, neem dan extra elektrische oplaadpunten en mobiliteitshubs mee. Of zorg voor voldoende en afwisselend groen, fijne wandel- en fietspaden. Je leest hier tips. En over het duurzame mobiliteitsproject LomboXnet, in de Utrechtse wijk Lombok. Heb jij ook ervaring met duurzame mobiliteit in een wijk? Laat het ons weten via paw@minbzk.nl.

Duurzame mobiliteit Utrecht

In de Utrechtse wijk Lombok startten ondernemers, onderzoekers en bewoners samen het initiatief LomboXnet, dat duurzame energie en slimme IT combineert. In deze wijk staan zogeheten zongestuurde laadpalen. Die gebruiken elektriciteit opgewekt met zonnepanelen om elektrische auto’s op te laden. 100% zonnestroom dus.

En zongestuurd laden biedt meer kansen voor lokale energieprojecten. Zo kun je onrendabele grote zonnedaken rendabel maken, als je die inzet om elektrische auto’s mee op te laden als ze maximaal elektriciteit opwekken: overdag. Laden overdag vermindert de elektriciteitsvraag van elektrische auto's in de avond, wat de piekbelasting vermindert. De piekbelasting bepaalt welke aanpassingen nodig zijn aan het elektriciteitsnet, en daarmee de investeringen; lagere piekbelasting zorgt er dus voor dat de zonnepanelen eerder rendabel zijn. Het slimme van zulke laadpalen is dat ze ook stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. De slimme laadpaal kan dus een belangrijke bouwsteen zijn van een elektriciteitsnet dat het opladen van elektrische auto’s optimaliseert.

Zogeheten mobiliteithubs dragen ook bij aan duurzaam vervoer. Zo'n hub is een aantrekkelijke plek waar meerdere vervoersmiddelen bij elkaar komen. Mobiliteitshubs verlagen de drempel om gebruik te maken van verschillende duurzame vormen van vervoer, doordat de hubs speciaal zijn ingericht op aangenaam, eenvoudig en flexibel reizen. Dat kan gaan om openbaar vervoer, meer of beveiligde fietsenstallingen, een taxistandplaats en/of deelvervoermiddelen (zoals deelauto's of deelscooters of -fietsen).

Betrek relevante partijen – en doe dat vroegtijdig

Ga in gesprek met collega’s van andere afdelingen die ook werken aan een leefbare en goed bereikbare gemeente. Denk aan wonen, bouwen, infrastructuur, mobiliteit en vitaliteit.

Maar sla ook een brug naar het ruimtelijk domein, het stedelijk beheer en het sociaal domein. Ga eventueel met je mobiliteitscollega de wijk in en vraag aan particulieren en ondernemers wat hun behoefte is rond mobiliteit. Vul je verkenning aan met gesprekken met andere relevante partijen in de wijk. Denk breed: van lokale natuur- en milieuorganisaties en ondernemersverenigingen, tot logistieke centra en onderwijsinstellingen.

Een brede blik levert je veel informatie en inspiratie op. En mogelijk verrassende win-win situaties. Gaan er straten open voor het warmtenet? Kijk dan ook of de wijk zich leent voor de aanleg van oplaadpunten voor elektrische fietsen, (elektrische) deelauto’s of -scooters. Overweeg bij de herinrichting van een wijk ook voldoende en afwisselend groen. En kijk naar de mogelijkheden van mobiliteitshubs. Zo kan duurzame mobiliteit bijdragen aan andere opgaven. En zo indirect bijdragen aan draagvlak voor aardgasvrij wonen.

Kansen en tips

Ga je de infrastructuur van een wijk aanpassen? Kijk dan ook naar het wegprofiel. Zo kan er eventueel meer en veiligere ruimte gecreëerd worden voor langzaam verkeer.

Bespreek de mogelijkheden van een zero-emissie zone in de wijk.

Laat je inspireren over mobiliteitshubs: je vindt ze op meer dan vijftig plekken in Groningen en Drenthe.

Overweeg om ontmoeten en ontspannen ruim baan te geven bij herinrichting van een straat of buurt. Een wijk met weinig of geen verkeer biedt ruimte om te ontspannen, ontmoeten en bewegen. Weinig verkeer en een prettige omgeving dragen weer bij aan gevoel van veilig wonen. Een groene inrichting versterkt dit en biedt oplossingen voor opgaven rond klimaatverandering en de gezonde leefomgeving.

Meer lezen

Cookie-instellingen