Essay Machiel Mulder: vermindering aardgasverbruik van woningen

30-01-2020
35441 keer bekeken

Het Programma Aardgasvrije Wijken vraagt elke maand aan een Nederlandse professor om vanuit zijn of haar expertise te reflecteren op onze gedeelde opgave. Deze keer: Machiel Mulder.

Aardgasvrij en CO2 emissies in economisch perspectief

Het is een simpele gedachte: door het aardgasverbruik van de woningen naar nul te brengen, gaan de CO2 emissies ook naar nul. Maar is dat wel zo? Energie moet immers ergens vandaan komen. Lukt het wel de alternatieve bronnen helemaal emissievrij te maken, ook al is dat het doel?

Dit essay verkent in hoeverre woningen van het aardgas afhalen ook daadwerkelijk helpt om zowel de Nederlandse CO2 emissies te verminderen als de afhankelijkheid van aardgas te verkleinen. Globaal gezien zijn er drie opties om een woning minder aardgas te doen verbruiken voor verwarming, koken en heet water:

a) vermindering energievraag voor deze activiteiten
b) gebruik van alternatieve gassen
c) gebruik van andere warmtebronnen/technieken waarbij minder CO2 emissies vrijkomen

Bij elk van deze opties worden vanuit een economisch perspectief de samenhang met de rest van het energiesysteem besproken.

Machiel Mulder vat zijn bevindingen samen in acht lessen.

Lees het essay


Essay gemist?

Elke maand publiceert deze website een essay van een Nederlandse wetenschapper die vanuit zijn of haar expertise te reflecteert op de aardgasvrije opgave. Wil je geen essay missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen