Kleine gemeenten aan de slag met de energietransitie

17-11-2020
6021 keer bekeken

Hoe pakken kleinere gemeenten de energietransitie aan? Platform31 deed hiernaar onderzoek in opdracht van het Programma Aardgasvrije Wijken en bundelde de aanpakken, lessen en kansen.

Kleine gemeenten volop bezig met de energietransitie

In kleinere gemeenten worden volop plannen gemaakt voor de energietransitie. Ze praten met bewoners, zoeken financiële middelen en verkennen verschillende warmtebronnen. Ook wordt gekeken welke wijken en dorpen mogelijke goede startcases zijn. Opgedane kennis en ervaringen worden bovendien gedeeld met andere gemeenten. Dat blijkt uit gesprekken die Platform31 voerde met acht kleinere gemeenten en vijf provincies.

Iedereen meekrijgen is de grootste uitdaging

De grootste uitdaging bij de meeste kleine gemeenten is iedereen – inwoners en ondernemers – meekrijgen en laten (mee)doen in de energietransitie voor een betaalbare prijs. Daarbij kan het vaak levendige verenigingsleven, de hoge dorpsbinding, sociale cohesie en organiserend vermogen helpen. Andere uitdagingen zijn een fiks takenpakket, beperkte capaciteit en geen of onvoldoende financiële middelen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Kleine gemeenten liften graag mee op regionale samenwerkingsverbanden en kunnen profiteren van provincies die hen ondersteunen en verbinden. Een aantal gemeenten zoekt zelf oplossingen door de energietransitie slim te koppelen aan andere opgaven, zoals het vervangen van de riolering. Ook zien ze een goede samenwerking met lokale ondernemers als een belangrijke motor van duurzaamheid.

Meer weten?

Op de website van Platform31 staat de publicatie Kleine gemeenten aan de slag met de energietransitie: Voorbeelden en inzichten. Klik op deze link om naar deze publicatie te gaan. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen