Wegwijs in het ontzorgingsaanbod

17-12-2020
13519 keer bekeken

Het verduurzamen van een gebouw of woning is voor eigenaren vaak ingewikkeld. Daarom wordt ingezet op ontzorging. BZK heeft in samenwerking met PAW en brancheorganisaties een eerste marktinventarisatie laten maken van het aanbod. Met wie kunnen gemeenten samenwerken?

Beproefde aanpakken voor publieke-private samenwerking worden komende jaren ontwikkeld

Om gebouw- en woningeigenaren op gang te krijgen met verduurzaming is ondersteuning gewenst. Hoe en waarop mensen geholpen willen worden, verschilt. Een ontzorgend aanbod realiseren in een wijk die van het gas af gaat, is een nieuwe uitdaging. Is een collectief aanbod namens de gemeente wenselijk? Hoe organiseer je bundeling van vraag en aanbod? Hoe ziet de regierol van de gemeente er daarbij uit en wat laat je als gemeente aan de markt? De komende jaren worden een aantal beproefde aanpakken voor publiek-private samenwerking ontwikkeld.


Een eerste inventarisatie van de bestaande ontzorgingsintiatieven

Een eerste stap is een beter inzicht in de markt voor ontzorging: welke initiatieven zijn er al, op welke doelgroepen richten zij zich en wat is hun schaal en succes? BZK heeft dit najaar een eerste marktinventarisatie laten uitvoeren, mede met het doel gemeenten een eerste indruk te geven van die markt nu en een handvat te bieden om samenwerkingspartners te vinden. De inventarisatie beschrijft 46 initiatieven en is te vinden op www.ontzorgingsaanbod.nl. Het rapport is daar in PDF-vorm te downloaden, maar de database is daar ook makkelijk online te doorzoeken. De inventarisatie wordt in 2021 herhaald en uitgebreid.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen