Eindrapportage gedragsonderzoek

In Nederland zijn op dit moment 64 wijken aan de slag om van het aardgas af te gaan, onder de noemer ‘Proefuinen Aardgasvrije Wijken - PAW‘. De persoonlijke aanpak, intensief en veelal 1-op-1 contact, blijkt cruciaal om bewoners mee te krijgen in deze transitie, maar kost veel tijd en energie. Kunnen we de kracht van de persoonlijke aanpak vertalen naar een opschaalbare aanpak? Welke gedragswetenschappelijke elementen zijn hierbij cruciaal?


In dit Onderzoekstraject ‘Persoonlijke aanpak en opschaling’ ging Duwtje, in het kader van Programma Aardgasvrij Wijken (PAW), op zoek naar het antwoord op deze vragen. We werkten hierbij samen met een groep gedragsexperts van universiteiten en uit de praktijk, ervaringsdeskundigen en projectleden uit de proefuinen.

Onderzoeksvragen

PAW heeft 3 onderzoeksvragen geformuleerd om inzicht te krijgen in de effectieve mechanismen van de persoonlijke aanpak en hoe deze benut kunnen worden in een ander type interventies.

  • Welke gedragsfactoren in de persoonlijke aanpak zorgen voor het meeste effect op gedrag van bewoners?
  • Welk effect hebben gedragsinterventies, gebaseerd op de deskstudie, op het gedrag van bewoners in proeftuinen?
  • Welke gedragsinterventies zijn geschikt voor opschaling van de proeftuinen aardgasvrije wijken?

Lees de eindrapportage en het inspiratiedocument

Lees de eindrapportage voor de uitkomsten van het onderzoek en de adviezen die hieruit voortkomen. Bekijk het inspiratiedocument voor een kort overzicht van de adviezen

Cookie-instellingen