Essay Dirk Brounen: Energie in ons huishoudboekje

07-11-2019
56193 keer bekeken

Programma Aardgasvrije Wijken vraagt elke maand aan een Nederlandse professor om vanuit zijn of haar expertise te reflecteren op onze gedeelde opgave. Deze keer: Dirk Brounen.

Overschakeling naar aardgas

De transitie naar aardgasvrij biedt een uitdaging van ongekende proporties. Een uitdaging die noodzakelijk is in het licht van schaarse fossiele brandstoffen en onze strijd tegen klimaatverandering. Maar ook noodzakelijke transities zijn lastig. Bij aardgasvrij denk ik zelf weleens aan een oud polygoonjournaal dat online staat. Onder de titel ‘overschakeling naar aardgas’ werd met smaak vertelt en getoond hoe de stad Hilversum in 1963 aan het aardgas werd aangesloten. Cv-ketels werden destijds door de overheid in huis aangepast en kooktoestellen werden zelfs opgehaald, omgebouwd en kosteloos weer thuis geïnstalleerd.

Transitie naar aardgasvrij

Nu, ruim vijftig jaar later zal het anders gaan. De transitie naar aardgasvrij zal niet gratis aan huis worden afgeleverd. Uit een recent rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat woningeigenaren nog sterk aarzelen over aardgasvrij vanwege zorgen over de betaalbaarheid. Maar wet welke financiële consequenties moeten Nederlanders rekening houden wanneer ze werk maken van hun energietransitie?

Energie in het Nederlandse huishoudboekje

In dit essay leg ik de nadruk op de financiële kant van zaken en in het bijzonder op de rol van energie binnen het huishoudboekje van het gemiddelde Nederlandse huishouden. Het eerste essay in deze reeks, van de hand van prof.dr. Co Verdaas, sprak over de 6 principes voor samenhang en samenwerking in de energietransitie. Eén van die principes was een gedeelde empirische basis. Ik sluit mij hier volledig bij aan. Wij leven immers in een data-tijdperk waarin cijfers en feiten eenvoudig in nuttige kennis kunnen worden omgezet.

5 financiële inzichten op weg naar aardgasvrij

Dit essay focust daarom op de empirische basis die beschikbaar is ten aanzien van de financiële impact van de energietransitie bij de mensen thuis.

Lees het essay van Dirk Brounen


Essay gemist?

Elke maand publiceert deze website een essay van een Nederlandse wetenschapper die vanuit zijn of haar expertise te reflecteert op de aardgasvrije opgave. Wil je dit niet missen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen