In januari gaan alle spullen over naar het nieuwe fysieke energiepunt in de binnenstad van Apeldoorn. Er liggen ook vogelhuisjes tussen de spullen, die je niet meteen verwacht als het gaat om het verduurzamen van je woning. “Bij onze huidige actie voor collectieve inkoop van zonnepanelen, geven we die gratis weg, als test.” Sander noemt het gekscherend ‘gewoon een beetje lawaai maken’, als hij het over zijn eigen functie heeft.
Hij vertelt hoe belangrijk maatwerk voor de gemeente is. “We zien een verschil in wijken: soms komen initiatieven van verduurzaming vanuit de wijk zelf, soms is de gemeente de initiatiefnemer. Dat laatste is veel lastiger. Bijvoorbeeld in de wijk de Maten, een typische jaren ’70 bloemkoolwijk, die aan vernieuwing toe is. We testen van alles om het voor bewoners gemakkelijk te maken om in te stappen in de trein die “verduurzaming van je woning” heet. Het is voor bewoners super complex. Dus we moeten veel dingen gaan proberen omdat we op voorhand niet weten wat er echt gaat werken. Wat voor de een werkt, is niet bespreekbaar voor een andere bewoner.
Inmiddels kan Sander bouwen op achttien energiecoaches. Bewoners kunnen een coachgesprek aanvragen en dan komen ze bij de bewoners langs voor een maatwerkadvies. “De bewoner staat centraal”, aldus Sander. “Van het gesprek maken de energiecoaches een verslag, dat registreren we in een systeem. Zodat de bewoner weet wat er is besproken, en zodat we eventuele afspraken van onze kant kunnen nakomen.”
“De energiecoaches zijn vrijwilligers. Apeldoorners, die door schade en schande wijs geworden zijn bij de verduurzaming van hun eigen woning. Mensen met passie voor duurzame technieken en het delen van kennis. “We betalen ze niet, maar we zijn ze wel heel dankbaar en proberen dat duidelijk te maken door de laatste technische kennis beschikbaar te stellen via ons Energiepunt en door het organiseren van Energieke cafés waar we de laatste ontwikkelingen met elkaar delen. Het is een uitdaging om er voor te zorgen dat deze vrijwilligers niet overvraagd worden, en dat ze met plezier hun werk kunnen blijven doen.”
“Als je kijkt naar welke Apeldoorners het meest actief zijn in het verduurzamen van hun huizen, dan blijkt dat “de 55/65-plusser” te zijn. Ze hebben gemiddeld wat meer te besteden. Ze willen hun huis goed achterlaten voor hun kinderen en kiezen ook voor comfort. Jonge gezinnen bereik je niet gemakkelijk, die zijn veel te druk met werk, zwemlessen etc. Je ziet dat er dan andere prioriteiten zijn dan het verduurzamen van je woning. Omdat het zo lastig om de jongere generatie te bereiken vraag ik aan de ouders die we wel te spreken krijgen of ze de informatie die ze van ons krijgen ook willen delen met hun kinderen. Zie het als een eerste begin en wie weet komen ook jongere bewoners vervolgens informatie halen bij ons nieuwe Energiepunt.”
Ook zijn er vijf energieregisseurs, die in de wijk initiatieven van en voor bewoners mobiliseren. Ze lokaliseren letterlijk en figuurlijk waar in de wijk “energie” zit. “Die moeten er echt voor zorgen dat er een beweging in de wijk op gang gaat komen”. De regisseurs worden betaald door de gemeente maar werken volledig onafhankelijk van de gemeente. Dat is soms best lastig voor een gemeente om op deze manier het initiatief van bepaalde ontwikkelingen vanuit de samenleving ‘los te laten’.
Sander en ik fietsen samen naar de nieuwe locatie in het centrum, waar in de kelder druk geklust wordt aan het Energiepunt. Er is van alles te zien. Van aaneen-geklikte bakstenen, leemstucwerk, tot aan hoog efficiënte zonnepanelen, en muur- en plafondverwarming, warmtepompen en alle soorten en smaken isolatie. “Het moet een echte “snoepwinkel” worden. We hebben als gemeente de apparatuur zelf gekocht, want we willen wel onafhankelijk advies kunnen blijven geven. Behalve het meubilair, dat hebben we uit het oude gemeentehuis meegenomen, omdat we toch gaan verhuizen. O ja, ventilatie is trouwens ook heel belangrijk, dat zie je hier. We zien vaak bij mensen dat ze enthousiast hun hele huis isoleren en kierdicht maken en dat ze helemaal vergeten om ook te zorgen voor een goede ventilatie in huis. Zo belangrijk!”
Arie, een collega van Sander, is even enthousiast. “Dit Energiepunt gaan we niet alleen voor bewoners inzetten. Het kan ook een goede plek zijn voor installateurs om bij elkaar te komen om van elkaar te leren. Dat is ook nodig ook want we merken keer op keer dat ook bouwaannemers en installateurs nog niet goed weten hoe ze bepaalde dingen moeten aanleggen of adviseren.” Maar misschien nog wel het belangrijkste is, dat mensen die het Energiepunt bezoeken, straks beter in staat zijn om een goede offerte uit te vragen voor bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. “We merken aan installateurs dat ze eigenlijk geen offertes meer willen opstellen voor particulieren, dat kost gewoon te veel tijd. Om het uit te leggen en om de offerte op te stellen. Vervolgens haken bewoners toch af omdat het toch te duur blijkt te zijn. Hoe mooi zou het zijn als installateurs straks bewoners gaan verwijzen naar het Energiepunt en wanneer ze daar geweest zijn, ze een maatwerk offerte geleverd kunnen krijgen van de installateur?” Zover is het nog lang niet, maar het is wel een mooi punt om naar toe te werken.
Wat neem ik mee naar huis?
Durf als gemeenteambtenaar lef te hebben, gewoon te doen, en verbindingen te leggen in je eigen organisatie, en tussen verschillende thema’s. Zoals bijvoorbeeld vogelhuisjes te combineren met zonnepanelen. Dit is de manier waarop nieuwe verbindingen ontstaan.
Je kunt via oudere bewoners ook de jongere generatie bereiken.
Een fysieke plek kan een bredere ontmoetingsplek worden. Als je een fysieke plek in de wijk hebt voor de transitie, gebruik deze dan als een vergader- en ontmoetingsplek, ook voor andere duurzaamheidsthema’s. Dat verhoogt de bekendheid van die plek.
Omdat we in het verduurzamen van woningen nog veel moeten uitproberen, is het zaak verschillende initiatieven te steunen of op te starten. Dat is soms spannend, want de uitkomst is ongewis. Je moet durven ‘loslaten’.