PAW in de praktijk: De Woning van Morgen: een bijzonder huis in de wijk Hagerhof-oost

07-10-2021
4230 keer bekeken

Op 18 september is de Woning van Morgen geopend in één van de 46 proeftuinen van het Programma Aardgasvrije wijken, Hagerhof-Oost in Venlo. Een échte inspiratiewoning. Buurtbewoners kunnen binnenlopen voor informatie, maar ook ideeën inbrengen als het gaat om verduurzamen van een woning.

Aardgasvrije wijk Hagerhof-Oost

Peter Hopmans van de gemeente Venlo vertelt over dit onderwerp. “In Hagerhof-Oost vind je vooral huizen uit de bouwperiode 1960-1979. Deze buurt wordt getransformeerd naar een aardgasvrije wijk door het aanleggen van een middentemperatuur-warmtenet,” vertelt Hopmans. De gemeente Venlo en woningcorporatie Woonwenz namen samen het initiatief voor deze woning. De woning is ingericht rondom de thema’s nieuwe energie, klimaatadaptatie en circulariteit. “In de Woning van Morgen kun je onder andere zien hoe een afleverset voor het warmtenet eruit ziet, wat koken op inductie betekent, opties voor isolatie en hoe je energie bespaart.”

Aan de slag

Hopmans vervolgt: “Gedurende de dag ontvingen we continu bezoekers die geïnteresseerd zijn in duurzamer wonen. Veel bezoekers hebben ook daadwerkelijk een vervolgafspraak gemaakt voor meer informatie. Vragen die ze stelden waren bijvoorbeeld: mijn gasketel is aan vervanging toe. Hoe kan ik dit duurzaam vervangen? Of: ik wil van het gas af, wat betekent het om elektrisch te koken? Zijn hiervoor aanpassingen in mijn woning nodig? Moeten leidingen verlegd worden? Wij gaan hen hierbij helpen.”

Verbinding

Het ideaalplaatje is dat bewoners uit de wijk een sleutel krijgen van de woning. Zo kunnen ze ook onderling gesprekken voeren over duurzaam wonen. “De uitdaging in dit project is om mensen aan elkaar te verbinden. De techniek, daar komen we wel uit, maar hoe bereik je de mensen? Wat vinden zij belangrijk in het hele proces en leeft het onderwerp wel?”

Bereik en bewustwording

Hoe hechter het contact met buurtbewoners is, hoe beter. “We willen bewoners bewust maken van de voordelen van duurzamer wonen. Hiervoor organiseren we verschillende acties. We versturen elke maand een nieuwsbrief en zorgen elke maand voor een bewonersoverleg. Hier zitten zo’n twintig bewoners in. Zij gaan aan de slag met het thema ‘elektrisch koken’ en werken een concept uit. Ook hebben we de moskee in de wijk benaderd om aandacht te vragen voor duurzaam wonen. Doordat we deze acties blijven herhalen proberen we iedereen te bereiken”, zegt Hopmans.

“Veel steden kunnen van ons leren. Dat klinkt misschien wat arrogant, maar een woning midden in de wijk inrichten tot inspiratiewoning is heel concreet. Zo speelt het tot de verbeelding en wordt het bewustzijn geprikkeld  Echter wordt het niet. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is wel om bezoekers naar de woning te krijgen, en ze blijven prikkelen om ze zo ver te krijgen.”

Feitjes en weetjes

  • De Woning van Morgen is ontworpen met een kunstenaarscollectief uit Eindhoven, de Reuringdienst.
  • In samenwerking met studenten van Fontys Hogeschool is in de voortuin een maquette ontworpen. De uitvoering is gezamenlijk met Gilde Opleidingen gebouwd.
  • De inrichting van de woning is demontabel en kan volledig circulair gebruikt worden op andere locaties.
  • In de woning zijn diverse vragen voor kinderen op kinderhoogte te vinden.
  • Interactieve vormgeving met knopjes. Je kunt bijvoorbeeld door de installatie aan de douche op aansprekende wijze een beeld krijgen hoeveel de bespaarkop verbruikt ten opzichte van een gewone knop.

Meer informatie

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen