Van Aardgasvrije Wijk naar Positive Energy District

07-10-2021
2434 keer bekeken

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van het nieuws op deze pagina? Log in of maak een account aan. Klik op de knop 'VOLGEN' bovenaan deze pagina. Dan krijg je bericht als er iets op deze pagina wijzigt. 
 

Ik wil een account

 

We werken hard aan aardgasvrije wijken. Maar hoe pakken steden in andere landen in Europa de energietransitie aan? Het EU-programma Positive Energy Districts stimuleert samenwerking en kennisdeling. Vanaf 20 oktober kunnen kennisinstellingen met gemeenten zich aanmelden voor de tweede subsidieronde.

Wat zijn Positive Energy Districts?

Positive Energy Districts zijn stedelijke gebieden en wijken die een schone warmte- en elektriciteitsvoorziening krijgen. Daarbij draait het om een integrale duurzame wijkontwikkeling, zowel op technologisch, ruimtelijk, beleidsmatig, financieel, sociaal als economisch gebied. Het vraagt een afstemming tussen gebouwen, gebruikers, regionale energienetten en mobiliteitssystemen. Positive Energy Districts streven er zelfs naar om netto meer duurzame energie te produceren dan te consumeren.

Europese samenwerking

De lat ligt hoog willen we de Nederlandse én Europese energie- en klimaatdoelstellingen halen. Stedelijke gebieden staan voor een gedeelde uitdaging. Het programma Positive Energy Districts is primair een samenwerkingsprogramma. Gemeenten nemen het initiatief, samen met kennisinstellingen. Landen uit heel Europa doen mee, waaronder België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Zweden. De deelnemende landen, waaronder Nederland vanuit het ministerie van BZK, stellen subsidies beschikbaar voor kennisdeling- en ontwikkeling.

Start tweede PED-call

Vanaf 20 oktober 2021 kunnen Nederlandse kennisinstellingen met gemeenten zich aanmelden voor de tweede PED-call. Maar hoe loopt een dergelijk traject voor een Europees samenwerkingsprogramma? Waar moet je op letten en waar moet een casus aan voldoen? Om een zo groot mogelijke kans op toewijzing van de subsidie te maken, is een goede voorbereiding op de inschrijving van groot belang. In dit kader organiseert Platform31 in samenwerking met BZK, RVO, SIA en JPI een serie netwerkbijeenkomsten voor gemeenten en instellingen.

Ben je geïnteresseerd? Denk alvast na over een mogelijke case en samenwerkingspartners en meld je aan voor op de eerstvolgende bijeenkomst op dinsdag 2 november.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen