Essay Andy van den Dobbelsteen: De positieve kansen van de aardgasvrije woonomgeving

14-01-2020
13120 keer bekeken 0 reacties

Nieuwsbrief

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief, een coproductie van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) en het Expertise Centrum Warmte (ECW).

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van het nieuws op deze pagina? Log in of maak een account aan. Klik op de knop 'VOLGEN' bovenaan deze pagina. Dan krijg je bericht als er iets op deze pagina wijzigt. 

Ik wil een account

 

Het Programma Aardgasvrije Wijken vraagt elke maand aan een Nederlandse professor om vanuit zijn of haar expertise te reflecteren op onze gedeelde opgave. Deze keer: Andy van den Dobbelsteen.

Noodzaak

Of we het nu willen of niet: we staan aan de vooravond van een wereldomvattende milieutechnische revolutie. Er is geen keuze. Klimaatverandering, het opraken van grondstoffen en de afnemende biodiversiteit bedreigen volgens klimatologen, geografen en ecologen onze ‘beschaving’ en vragen om een serieuze transitie naar een duurzame
samenleving.

De positieve kansen

In dit essay richt Andy van den Dobbelsteen zich graag op oplossingen die – zelfs als er geen klimaat-, grondstoffen- of milieuprobleem blijkt te zijn – uiteindelijk zullen worden gezien als een kwaliteitsverbetering voor mens en natuur. Ook met twijfels over het precieze mechanisme en de snelheid van klimaatverandering is het immers verstandig om te werken aan een veilige wereld, draaiend op schone, hernieuwbare en volhoudbare technieken. Zeker als daarmee extra waarde wordt gecreëerd. Vanuit die optiek richt dit essay zich op het aardgasvrij en energieneutraal maken van wijken.

Lees het essay


Essay gemist?

Elke maand publiceert deze website een essay van een Nederlandse wetenschapper die vanuit zijn of haar expertise te reflecteert op de aardgasvrije opgave. Wil je geen essay missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Afbeeldingen

Twitter

0  reacties

Cookie-instellingen