Webinar over samenwerking gemeenten en bewonersinitiatieven

21 juni 2022 - Zowel de gemeente als bewonersinitiatieven willen vooruit met het aardgasvrij maken van wijken. Maar hoe geef je de samenwerking tussen de gemeente en een bewonersinitiatief vorm? Daarover gaat het webinar ‘Tips & Tricks samenwerking gemeenten en bewonersinitiatieven’.

Thema

Participatie & Communicatie

Inhoud

Bewo­nersinitiatief

Samenwerking vaak uitdagend

Als je als bewoner wilt dat je wijk aardgasvrij wordt, wat doe je dan? Laat je de gemeente aan de slag gaan of maak je samen met andere bewoners een plan? En omgekeerd: wat mogen gemeenten van bewoners verwachten? Samenwerking tussen gemeenten en bewoners is vaak uitdagend. Daarom organiseerde PAW eerder dit jaar de Leerkring 'Samenspel gemeenten & bewonersinitiatieven’. Daarnaast deed de Participatiecoalitie onderzoek onder zeventig bewonersinitiatieven. Doel was om tot inzichten te komen die zowel bewonersinitiatieven als gemeenten verder helpen. Deze inzichten werden gedeeld tijdens het webinar, waar drie ervaringsdeskundigen met elkaar om de tafel zaten.

Voeten in de klei

Jessica Doorn van Natuur- en Milieufederatie (MNF) Utrecht leidde het webinar. Zelf stond Jessica ‘met de voeten in de klei’ van een bewonersinitiatief, dus zij weet wat de relevante vragen zijn. Daarbij laat zij eerst Simone Rommets van MNF Groningen en de Participatiecoalitie aan het woord. Zij deelt de geleerde lessen van het onderzoek en de Leerkring. “We willen nu de lessen en tools bij elkaar brengen in een handreiking, zodat iedere wijk die aan de slag wil met een bewonersinitiatief, dat ook kan doen”, aldus Simone.

Eerste buis in de grond

Heidi van Otten van de gemeente Gooise Meren vertelt over een wijk in Muiderberg, waar bewoners aan de slag zijn gegaan met een coöperatief warmtenet. De wijk ligt aan het IJ-meer en dat geeft een mooie kans voor aquathermie. Inmiddels ligt de eerste buis al in de grond. Iedereen is enthousiast, al was de samenwerking aanvankelijk zoeken. Heidi onderstreept dan ook het belang van opgroeirecht van een initiatief. “Het begon met een klein groepje bewoners en intussen haakt een steeds grotere groep aan. Dat is belangrijk. Het gaat er niet alleen om dat je de warmtetransitie technisch mogelijk maakt, maar samen met de bewoners.”

Vertrouwen van de gemeente

Aan tafel zit ook Miranda Scheffer die zelf een bewonersinitiatief opzette: Stichting Duurzaam Wierden-Enter. Het initiatief heeft met recht kunnen opgroeien. Het heeft intussen een zonnepark op zijn naam staan en praat nu onder meer over aardgasvrij. Miranda onderstreept hoe belangrijk het is dat je als inwoner vertrouwen krijgt van de gemeente. Iedere maand zitten bestuursleden van het initiatief nu om de tafel met een duurzaamheidsambtenaar.

Simone ziet het enthousiasme van Miranda en zegt: “Blijf het vasthouden. Het zijn gewoon lange trajecten. Als we het leuk houden en met elkaar in gesprek blijven, ook als het moeilijk is, dan komen we een heel eind.”

Het webinar werd gehouden op 21 juni. Wil je het terugkijken? Klik op de afbeelding hieronder. Heb je vragen over de resultaten van de Leerkring, mail dan naar anna.ankone@vng.nl.

Organisatie en spreker

Het webinar werd aangeboden door Natuur- en Milieufederatie Overijssel, PAW en European Climate Fund. Presentatie was in handen van Jessica Doorn – Natuur- en Milieufederatie Utrecht.


Sprekers

  • Simone Rommets – MNF Groningen en de Participatiecoalitie
  • Heidi van Otten – Gemeente Gooische Meren
  • Miranda Scheffer – Bewonersinitiatief Stichting Duurzaam Wierden-Enter
  • Martin Wubbolts van MNF Overijssel beantwoordde vragen op de chat

Klik op de afbeelding hieronder om het webinar te bekijken. 

Afbeeldingen

Participatie en communicatie

Cookie-instellingen