Sfeervol netwerkplein

Het netwerkplein in het NBC Congrescentrum werd goed benut. De aanwezigen waren zichtbaar blij dat ze elkaar weer ‘live’ konden ontmoeten en kwamen tijd tekort om bij te praten. Tijdens de lunchpauze werden vertegenwoordigers van de 14 nieuwe proeftuinen extra in het zonnetje gezet. 

Spanningsveld

Marenne Massop, werkzaam bij onderzoeksadviesbureau Dialogic, is voor het eerst aanwezig op het congres. Ze studeerde Energiewetenschappen, afstudeerrichting aardgasvrije wijken. “Na mijn studie ben ik een jaar lang iets minder bezig geweest met het thema aardgasvrije wijken, maar ik ben erg benieuwd hoe het ervoor staat. Daarom ben ik hier vandaag”, vertelt ze. Over het plenaire programma zegt ze: “Enerzijds willen burgers snel weten waar ze aan toe zijn; ze hebben behoefte aan concrete plannen, maar anderzijds willen ze ook in een vroeg stadium betrokken worden bij de formulering van die plannen. Gemeenten moeten dus een balans vinden tussen het tijdig betrekken van burgers bij de planvorming en het scheppen van duidelijkheid met tastbare plannen. Dit lijkt een uitdaging voor gemeenten.” 

Warmte uit bollenteelt

Martin de Boer uit Enkhuizen maakt zich als buurtbewoner al jaren sterk voor een aardgasvrije wijk. Hij is blij verrast dat zijn wijk – Gommerwijk West – is aangewezen als nieuwe proeftuin. “Ik had het gehoopt, maar niet verwacht.” Het plan is om de wijk aan te sluiten op een warmtenet dat draait op restwarmte uit de bollenteelt. “We hebben veel steun van de buurtbewoners, maar dat ging niet vanzelf. Brieven sturen helpt niet, je moet echt aanbellen en het gesprek voeren.” Nu zijn wijk proeftuin is geworden, zal het enthousiasme verder toenemen, verwacht hij. 

Lunch voor vertegenwoordigers nieuwe proeftuinen

Tijdens de lunchpauze werden vertegenwoordigers van de 14 nieuwe proeftuinen extra in het zonnetje gezet. Een van de 14 nieuwe proeftuinen is Panningen-centrum, in de Limburgse gemeente Peel en Maas. Wethouder Paul Sanders glimt van trots. “Dit is een enorme opsteker voor onze plattelandsgemeente”, zegt hij. “Zonder deze steun in de rug wordt het moeilijk om aardgasvrij te worden. We hebben hard gewerkt aan het creëren van draagvlak en de interesse is bij de bewoners gewekt, maar nu kunnen we echt aan de slag.” 

Cookie-instellingen