“Elk dorp in onze gemeente heeft een dorpsbelang, een vereniging of stichting van actieve dorpsbewoners. Zij zijn de spreekbuis voor inwoners en benoemen in een dorpsvisie de krachten en wensen van hun dorp. Super dat dit zo is georganiseerd. Maar daarmee zijn we er nog niet.”
Aan het woord is Siemon van der Meulen, dorpencoördinator in Tytsjerksteradiel.
Siemon vormt een belangrijke schakel tussen de gemeente en de 17 dorpen. “Ik ben de Haarlemmerolie: als inwoners mij benaderen met problemen dan kijk ik in onze organisatie en zoek met mijn collega’s naar een oplossing. Ik ondersteun bijvoorbeeld ook de communicatie rond proeftuin Garyp (opent in een nieuw tabblad).”
Geen simpele vraag
Wat moet je weten voor je in een wijk begint? Dat is geen simpele vraag, vertelt Siemon: “Elke situatie is anders. Per keer kan andere informatie relevant zijn. Elk dorp kent zo zijn eigen sociale situatie. Dat is natuurlijk belangrijk om te weten. Maar minstens zo belangrijk is de energie die in een dorp zit.”
Minstens zo belangrijk is de energie die in een wijk of dorp zit
In het dorp Noardburgum zijn dorpsbelangen, welzijnsinstelling KEaRN, een groep inwoners en de gemeente samen bezig met Buurkracht om het dorp nog mooier en leefbaarder te maken. Siemon: “Dat startte vanuit veel energie en enthousiasme, vanuit de inwoners. Actieve inwoners zijn goed ‘aanspreekpunt’ om andere inwoners te bereiken.”
Vroegtijdig in gesprek
Maar wat doe je met een wijk waar de inwoners (nog) niet zoveel willen? Siemon adviseert dan gewoon open te gaan praten: “Kom niet te snel ter zake. Begin met luisteren: wat speelt er, wat vindt u belangrijk, wat merkt u van de gemeente? Soms volgt dan eerst wel wat negatieve kritiek, maar ook dat is waardevolle informatie.”
Kom niet te snel ter zake
Er is meestal best wat cijfermateriaal beschikbaar over wijken, zoals leeftijd, opleiding, werkloosheid, leefbaarheid en veiligheid. Maar dat geeft maar een beperkt beeld, waarschuwt Siemon: “Zoek het niet alleen in de cijfers, ga ook verhalen ophalen. Probeer niet vanachter je bureau de wijk in kaart te brengen maar ga vroegtijdig langs.” Dan hoor je snel genoeg of er iets speelt waar je rekening mee moet houden. Dat kan van alles zijn, uiteenlopend van hangjongeren tot frustratie over voorzieningen die verdwijnen uit het dorp…
“Deel je afwegingen en aarzelingen, zodat bewoners kunnen meedenken. Dan worden ze niet overrompeld, maar meegenomen en mede-eigenaar van het proces. Ik zoek de meedenk-kracht: hoe maken we er samen het beste van?”
Deel je afwegingen en aarzelingen
Mensen die door de wijk bewegen
Wat als jouw gemeente geen officiële ingangen zoals de dorpsbelangen kent? Siemon: “Het gaat niet zozeer om functies, maar om de juiste mensen. Dat kunnen actieve inwoners zijn, zoals dorpsbelangen, maar ook collega-ambtenaren. We hebben ook contactambtenaren die regelmatig in de dorpen aanwezig zijn om laagdrempelig aanspreekbaar te zijn. Prima, maar soms kun je bij anderen nóg beter terecht voor wat speelt in het dorp, bijvoorbeeld een wijkagent of opbouwwerker. Het verschilt sterk wie je waar moet spreken.”
Vraag: wie moet ik nog meer spreken om een beeld te krijgen van de wijk?
“Zoek de mensen op die letterlijk door de wijk bewegen. Dat zijn per definitie mensen die je weinig ziet op het gemeentehuis. Je vindt ze door gewoon rond te vragen: 'Wie moet ik nog meer spreken om een beeld te krijgen van de wijk?'"