Vraagloket

Tijdens het Congres Aardgasvrije Wijken kun je tussen 14.00 en 14.45 uur en tussen 15.15 en 16.00 uur digitaal ‘binnenlopen’ bij één van onze vraagloketten. Heb je een vraag of wil je meer weten over PAW, RES, NAT of ECW? Dan staan onze experts je graag te woord. Voor ieder programma bestaat een apart vraagloket, waar je via een videobelverbinding aan deel kunt nemen. Vooraf inschrijven is niet nodig. Hieronder lees je meer over de verschillende programma’s.

Programma Aardgasvrije Wijken (PAW)

Bij Programma Aardgasvrije Wijken ondersteunen we mensen die werken bij of voor een gemeente, regio, provincie of waterschap aan het aardgasvrij maken van wijken. In 46 gemeentelijke proeftuinen wordt ervaring opgedaan met de wijkgerichte aanpak en de verschillende technieken en werkwijzen. Belangrijke aandachtspunt is onder meer hoe deze aanpakken naar de toekomst toe opgeschaald kunnen worden en verbonden kunnen worden met andere fysieke en sociale opgaven in de wijk. Via een Kennis- en Leerprogramma (KLP) worden de proeftuinen ondersteund en de geleerde lessen gedeeld met alle 355 gemeenten. Samen leren door te doen dus.

Expertise Centrum Warmte (ECW)

Het Expertise Centrum Warmte (ECW) is er voor gemeenten. Het is een deskundig kenniscentrum dat gemeenten technisch, economisch en wat betreft duurzaamheid ondersteunt bij de warmtetransitie van de Nederlandse woningen en gebouwen.

Netwerk Aquathermie (NAT)

Aquathermie is de verzamelterm voor duurzaam verwarmen en koelen met water. Het gaat om warmte en koude uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED). Aquathermie is één van de alternatieven voor duurzame verwarming uit het Klimaatakkoord.

Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (RES)

Eén van de afspraken uit het Klimaatakkoord is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waar is ruimte en hoeveel? Zijn de plekken maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar? In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. Het Nationaal Programma RES ondersteunt de regio’s daarbij.

Cookie-instellingen